Ο «Κύκλος της Πρόσβασης».
Διαπιστώσεις:
Όσο περισσότερο το δημοτικό σύστημα επικεντρώνεται στη διανομή κεφαλαίου και όχι στη δημιουργία πλούτου τόσο αυξάνεται ο συμβιβασμός με τον «Κύκλο της Πρόσβασης» σ΄ένα δίκτυο πολιτικών, δημοτικών παραγόντων και επενδυτών που μπορεί και απελευθερώνει επιλεκτικά τους πόρους. Είναι κατά βάση αυτό που αλλοιώνει τη σημασία της αξιοπιστίας της πολιτικής και ακυρώνει κάθε μορφή συλλογικής προσπάθειας με αποτέλεσμα και η «Κοινωνική Δικαιοσύνη» να χάνεται.
Το εκρηκτικό έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας οφείλεται:
- Στην ταύτιση της προσωπικής κερδοσκοπικής ικανότητας με τη συλλογική πρόοδο.
- Στη μονομερή υιοθέτηση του στόχου του ατομικού πλουτισμού που απομακρύνει τις συλλογικές προσπάθειες από την παραγωγική διαδικασία.
- Στην παραίτηση του Δήμου από τη διαδικασία παραγωγής ενώ θα έπρεπε να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει συνεταιριστικές προσπάθειες παραγωγών.
Αν δε γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής, η κοινωνία θα παραμένει σε απόγνωση και συνεχώς καθηλωμένη. Εάν θέλουμε να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της πολιτικής. Πώς όμως;
Προσεγγίσεις:
- Αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων, λογοδοσία και δημοκρατικός έλεγχος.
Ο «Πελατειακός Καπιταλισμός», με τη λογική της ενδυνάμωσης του «Κύκλου της Πρόσβασης» και τη διατήρηση του «Κύκλου της Παραπολιτικής» είναι το συντηρητικό κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο που οδηγεί στην καταστροφή και στη χρεοκοπία.
- Αποσυγκέντρωση εξουσίας και αρμοδιοτήτων ώστε τα προβλήματα να λύνονται κοντά στο δημότη με τακτική λογοδοσία σε μεγαλύτερη δημοτική βάση.
- Επιτελική κεντρική διαχείριση και υιοθέτηση νέων κανόνων διαβούλευσης με εκτεταμένη διαφάνεια. Δεν μπορεί η λογοδοσία να υφίσταται και να κρίνεται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια μόνο στις εκλογές. Με εκτεταμένη λογοδοσία δεν θα είναι πια εύκολο για έναν Δήμαρχο ή έναν Πρόεδρο Δημοτικού διαμερίσματος να πείσει ότι κάτι «δε γίνεται» όταν την ίδια ώρα το κάνει ο διπλανός Δήμαρχος ή Πρόεδρος.
- Υιοθέτηση της δημοτικής διαύγειας.
- Οι Συνεδριάσεις-αποφάσεις δημοτικών οργάνων, επιτροπών και νομικών προσώπων του Δήμου θα πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου. Ποιος Δημότης ξέρει τι ειπώθηκε, πότε, από ποιόν και για ποιο θέμα είτε στα Δημοτικά διαμερίσματα είτε στις Δημ. Επιτροπές είτε στα νομικά πρόσωπα του Δήμου; Ποιος Δημότης γνωρίζει ή ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας;
- Η δημοτική διαύγεια θα δώσει στο δημότη τη δυνατότητα πληρέστερης αξιολογικής κρίσης για τα συμμετέχοντα δημοτικά πρόσωπα. Γιατί; Γιατί η παρατηρούμενη σήμερα παθητική αντιπροσώπευση ή η απουσία αντιπροσώπευσης ως «στάση», αφήνει περιθώρια για τη δημιουργία ενός κλίματος προσωπικών αντεγκλήσεων καλλιεργώντας διαρκώς προσπάθειες αναζήτησης σκοπιμοτήτων και εισάγοντας τον «κύκλο της παραπολιτικής».
Τα κλειδιά του δημοτικού μας μέλλοντος
- Να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μέσα σ΄ ένα πλαίσιο πραγματικής δημοκρατίας, όπου είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τις επιλογές μας και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε τα δικαιώματά μας.
- Να συμμετέχουμε στην παραγωγή του πολιτισμικού, κοινωνικού και οικονομικού δημοτικού πλούτου που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.
- Να σπάσουμε τους κύκλους «Πρόσβασης» και «Παραπολιτικής».
- Απόλυτη αποδοχή εκτεταμένης διαφάνειας και δημοσιότητας.
- Επέκταση της διαβούλευσης και της λογοδοσίας.
- Χρήση της τεχνολογίας στην κατεύθυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Αγαπητή φίλη-συνδημότισσα, αγαπητέ φίλε-συνδημότη, σε προσκαλώ να συμμετέχεις.
Έλα μαζί μας.
Να γίνουμε μαζί η Αλλαγή που έχουμε όλοι ανάγκη.