Ερμηνευτικές προσεγγίσεις για τις εκλογικές αποτυπώσεις στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Η σύγκρουση της λογικής «ζαμανφουτισμού» και «συνείδησης».
Προς μια πλειοψηφική νίκη των Δημοτών
Μια πρωτότυπη ανιδιοτέλεια! ….
Η δημοτική αρχή στον τομέα Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον υλοποίησε το 13,63 % του προγράμματός της!
Να τελειώνουμε με τα ψέματα ….. να δούμε την πραγματικότητα!
Μα σε τι θεό πιστεύετε; του δικαίου ή της παραποίησης και της απόκρυψης!
Δημοτικό ναυάγιο στην Κοινωνική πολιτική !
Αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η ηθική κατάπτωση της ψήφου
Ένα βήμα στην παραποίηση δύο βήματα στην απόκρυψη!
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΠ. ΚΑΡΑΒΑΣ) – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΒΛ.ΤΣΙΩΤΟΣ) – Σε τι διαφέρουμε
Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.
Η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 για τη Δημοτική Αρχή Βλ. Τσιώτου.
Να σπάσουμε τον “Κύκλο της πρόσβασης” και της “Παραπολιτικής”
Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων
Επικαιρότητα
Για το Δημ. Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2023 του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Οι «Ενεργοί Δημότες» σε αμήχανη πορεία σύγχυσης

Σε μια τυπικού κυρίως χαρακτήρα συνεδρίαση (α΄) του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης οι «Ενεργοί Δημότες» δεν κατόρθωσαν να δικαιολογήσουν τη θέση τους και να διατυπώσουν έναν εναλλακτικό πειστικό λόγο. Μεταξύ των άλλων υποστήριξαν ότι :

α) «Εμείς οι Ενεργοί Δημότες πιστεύουμε βαθιά στις συναινέσεις στη βάση όμως προγραμματικών συγκλίσεων, διαφανούς λειτουργίας των θεσμών και δημοκρατικού έλεγχο. Θεωρούμε ότι η συνεπής με τις απόψεις μας στάση είναι να απέχουμε από την ψηφοφορία για την εκλογή Προεδρείου και μελών των Επιτροπών».

Δηλαδή σε μια κατ΄ αρχήν συναινετική διαδικασία, όπως αυτή της εκλογής του Προέδρου του ΔΣ αυτοί απέχουν. Η αντίφαση έρχεται αμέσως μετά : Απέχουν από τις 2 βασικές δημοτικές επιτροπές δηλ. την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας και μετέχουν ως μειοψηφικά μέλη με τους εκπροσώπους τους στα ήσσονος σημασίας διοικητικά συμβούλια των διαφόρων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του Δήμου! Για ποια προγραμματική σύγκλιση ομιλούν όταν ακόμη και σήμερα δεν βρίσκει κανείς πουθενά ένα διατυπωμένο πρόγραμμά τους. Αυτή είναι η διαφανής λειτουργία των θεσμών και ο δημοκρατικός έλεγχος για τον οποίο κάνουν λόγο;

β) «Στο ΔΣ θα πορευτούμε με υπευθυνότητα καταθέτοντας προτάσεις και αξιολογώντας τις προτάσεις που θα κατατίθενται στη βάση της διαφάνειας και των προτεραιοτήτων που έχουμε ήδη θέσει στην κρίση των δημοτών. Η ενημέρωση των δημοτών για τα τεκταινόμενα θα χαρακτηρίζει τη στάση μας σε συνδυασμό με την πρακτική της συνεχούς επικοινωνίας με τα τοπικά συμβούλια και τους δημότες για την προώθηση των θεμάτων και τη βελτίωση των παρεχόμενων από το Δήμο υπηρεσιών».

Η ενημέρωση των δημοτών και η πρακτική της συνεχούς επικοινωνίας με τα τοπικά συμβούλια 4 μήνες μετά τις εκλογές τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνεται. Η αυτοδιάψευση είναι το κυρίαρχο στοιχείο για αυτούς! Καμία πρόταση με προτεραιότητα, κοστολογημένη και με τα οποιαδήποτε μεθοδολογικά βήματα δεν έθεσαν στην κρίση των Δημοτών. Αυτό που δημαγωγικά έθεταν και υλοποιούσαν ως πρακτική και ως κριτήριο προτεραιότητας ήταν το χωριό ή το μέρος που διεξαγόταν η προεκλογική ομιλία. Αυτή ήταν η προτεραιότητα!

Η συνεργασία, η συν-ευθύνη ακόμη και το μικροβάρος της θέσης της ισχνής αυτής μειοψηφίας είναι «έπεα πτερόεντα». Με «πύργο ελέγχου» εκτός, οι «Ενεργοί Δημότες» δείχνουν να ξεκίνησαν και να βρίσκονται σε πορεία αποσύνθεσης.

Η κατασκευή της γέφυρας στα Σαρανταπηχιώτικα Κορινθίας.

Για να συντηρείται η ιστορική μνήμη.
Σε εξέλιξη η κατασκευή της νέας γέφυρας του Σκουπέϊκου ποταμού στα Σαρανταπηχιώτικα Κορινθίας. Σε αντίθεση με τα σχετικά αρμόδια Δημοτικά πρόσωπα, την αφωνία τους και την πλήρη έλλειψη πληροφόρησης το έργο δείχνει να συνεχίζεται. Ελπίζουμε στην ύπαρξη ανάλογης πρόβλεψης ώστε να υπάρχει υπόγεια ή υπέργεια διέξοδος που να ενώνει το νότιο με το βόρειο τμήμα της περιοχής προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την θετική αξιοποίηση των μελλοντικών δυνατοτήτων της περιοχής.

Η παλιά διέξοδος

 

Δήμος Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης: Μια νέα πρόκληση!

Η έναρξη της νέας δημοτικής αρχής ξεκίνησε με μια απρέπεια : διεκόπη η διαδικασία ορκωμοσίας προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας ο οποίος ελέγχεται και είναι καταδικασμένος για παράνομες συνταγογραφήσεις!

Υπερβαίνοντας αρχικές δημοτικές – μίζερες κριτικές και προσεγγίζοντας την επομένη μέρα από πλευράς των δημοτικών «συμπτώσεων» θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς ότι η «Ανανεωτική» συνεργασία του νέου Δημάρχου Βλ. Τσιώτου σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχει χάσει ψήφους και μια μικρή μερίδα του ακροατηρίου της, η «Ομόνοια» του τέως Δημάρχου Ηλ. Ανδρικόπουλου καταδικάστηκε τελεσίδικα για τη δημοτική ανυπαρξία της, οι «Ορίζοντες Δημιουργίας» του Σπ. Καραβά κατέγραψαν ποσοστό 17% παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις και οι «Ενεργοί Δημότες» κάθε άλλο παρά ενεργοί αποδείχθηκαν και περιορίστηκαν στο 10%. Η «Σύμπραξη Δημοτών» του Φ. Μπρακούλια αποτυπώνει θετικές ενδείξεις καθότι αποτελεί το συνδυασμό που διπλασίασε με τις ψήφους που έλαβε το ποσοστό του -σε σχέση με το παρελθόν- καταγράφοντας το 20,58% και αποκτά στο σήμερα ένα σημαντικό μελλοντικό «βάθρο». Απομένει, στην τετραετία που έρχεται, να βρεί τρόπους προκειμένου να αξιοποιήσει την εμφανιζόμενη δημοτική δυναμική.

———————————————————————————————————————————

Από την πλευρά της μελλοντικής δημοτικής περιόδου θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι πρέπει και οφείλουμε:

Να συνδιαμορφώσουμε ένα συμμετοχικό Δήμο, προωθώντας τη συμμετοχική διαδικασία, την πρωτοβουλία των κατοίκων, την ενεργό και εθελοντική συμμετοχή στη λειτουργία του δήμου και να δώσουμε φωνή και δύναμη σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Να πείσουμε τους Δημότες να εμπιστευτούν ξανά τη Δημοκρατία και τον Δήμο τους δημιουργώντας θεσμικά βήματα και διαδικασίες διαφάνειας.

Να εφαρμόσουμε τις αρχές της «Διαφάνειας» και της «Δημοσιότητας».

Να αξιοποιήσουμε το ταλέντο των ανθρώπων του Δήμου, τους φυσικούς του πόρους αλλά ακόμα και κάθε απόρριμμα.

Να συμβάλλουμε με προτάσεις, δημιουργικές ιδέες και εθελοντικές δράσεις στην κατάρτιση ενός εφαρμόσιμου σχεδίου για το μέλλον του Δήμου.

Να συμβάλλουμε στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των δομών που υπάρχουν αλλά και σε βελτιώσεις δομών και μηχανισμών.

Να απομακρυνθούμε από τις υπάρχουσες ευκαιριακές συμπτώσεις και να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή, δημοκρατικά διαρθρωμένη, συμμετοχική Δημοτική Παράταξη, που να λειτουργεί με συλλογικότητα, διαφάνεια και δημοκρατικό διάλογο, να σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες και τον πλουραλισμό των απόψεων, να έχει πολιτική αυτονομία και λειτουργία στη βάση αρχών και αξιών και να διασφαλίζει στο μέτρο των δυνατοτήτων της πώς ο Δήμος θα λειτουργεί πάντα προς όφελος των δημοτών του.

Η πρόκληση και το στοίχημα είναι μπροστά μας! Θα το υλοποιήσουμε;

Έλα μαζί μας

Ποιοι είμαστε

Είμαστε μια άτυπη ομάδα ακτιβιστικού χαρακτήρα.

Εργαζόμαστε για τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση δημοτικών δικτύων προγραμμάτων προνοιακής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής δράσης. Αναπτύσσουμε πνεύμα και δράσεις αλληλεγγύης που αφορούν το αυτοδιοικητικό, κοινωνικό, οικονομικό, προνοιακό και υγειονομικό πεδίο.

Όλες ανεξαιρέτως οι δραστηριότητές μας καθώς και η παροχή βοήθειας και υποστήριξης – ηθικής, κοινωνικής, οικονομικής, ψυχολογικής – απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους και δημότες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης αλλά και σε άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, ηλικία, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις. Δε διαφεύγουν της προσοχής μας και εκείνα τα άτομα που τυχόν προέρχονται ή θα προέλθουν από εμπόλεμες ή μη ζώνες.

Δημοκρατική συλλογικότητα.

Επιλέγουμε τη νομική μορφή άτυπης «ομάδος» γιατί αυτή μας απελευθερώνει από τις ισχύουσες γραφειοκρατίες, μας προστατεύει από την ανάπτυξη ενδεχόμενης κερδοσκοπικής στόχευσης και ιδιοτέλειας, και μας ενισχύει την πεποίθηση ότι δημιουργώντας τη συλλογικότητά μας σε εθελοντική βάση, μας εξασφαλίζει μια δημοκρατική λειτουργία με την οποία μπορεί να διευρυνθούμε,  υπηρετώντας το στόχο για μια συνεκτικότερη κοινωνία περισσότερο αλληλέγγυα και τηρώντας την Αριστοτελική ρήση : «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων!».

Διαφάνεια.

Αποτελεί βασική μας αρχή την οποία και τηρούμε απαρέγκλιτα σ΄όλες τις πτυχές των δράσεών μας (οικονομικές, τεχνικές, ανθρώπινο δυναμικό κλπ ). Γνωρίζουμε ότι η μη τήρησή της από την πλειοψηφία παρεμφερών φορέων (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, Συλλόγων κλπ) υποδηλώνει αλληλεξαρτήσεις διαφθοράς και κυρίως υποκρύπτει το κερδοσκοπικό περιεχόμενο δράσεων από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα!

Αξιοπιστία.

Τηρώντας τις αρχές “Διαφάνειας” και “Δημοσιότητας” θα γνωρίζετε το τι, που και πώς υλοποιούμε τις δράσεις μας.  Η παροχή της δυνατότητας πλήρους εξωτερικού ελέγχου, αυξάνει την ατομική μας ευθύνη για την ορθότητα στις πράξεις μας και αυτό ισχύει για όλους εμάς που θα υπηρετήσουμε μια νέα δημοτική προσπάθεια κινηματικού χαρακτήρα και ανεξαρτήτως του τομέα ευθύνης και της ιδιότητας ενός εκάστου.  Θα θελήσουμε και θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε . . . . .  θέλουμε να σας ακούσουμε και να προχωρήσουμε μαζί . . . .  σκεφτείτε το . . . . .