Ερμηνευτικές προσεγγίσεις για τις εκλογικές αποτυπώσεις στο Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Η σύγκρουση της λογικής «ζαμανφουτισμού» και «συνείδησης».
Προς μια πλειοψηφική νίκη των Δημοτών
Μια πρωτότυπη ανιδιοτέλεια! ….
Η δημοτική αρχή στον τομέα Ποιότητα Ζωής & Περιβάλλον υλοποίησε το 13,63 % του προγράμματός της!
Να τελειώνουμε με τα ψέματα ….. να δούμε την πραγματικότητα!
Μα σε τι θεό πιστεύετε; του δικαίου ή της παραποίησης και της απόκρυψης!
Δημοτικό ναυάγιο στην Κοινωνική πολιτική !
Αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Η ηθική κατάπτωση της ψήφου
Ένα βήμα στην παραποίηση δύο βήματα στην απόκρυψη!
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (ΣΠ. ΚΑΡΑΒΑΣ) – ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (ΒΛ.ΤΣΙΩΤΟΣ) – Σε τι διαφέρουμε
Η επίκληση συστήματος «αξιών» ενόψη της επερχόμενης δημοτικής επιλογής.
Η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019 για τη Δημοτική Αρχή Βλ. Τσιώτου.
Να σπάσουμε τον “Κύκλο της πρόσβασης” και της “Παραπολιτικής”
Αναπλάσεις με “ορίζοντες δημιουργίας” και αξία δημόσιων κοινοχρήστων χώρων
Επικαιρότητα
Για το Δημ. Συμβούλιο της 28ης Ιουνίου 2023 του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

Ενημέρωση του επικεφαλής της Σύμπραξης Δημοτών Φάνη Μπρακούλια

Από την Σύμπραξη Δημοτών Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και τον επικεφαλής της Φάνη Μπρακούλια εκθόθηκε η κατωτέρω ανακοίνωση-ενημέρωση :

“Σήμερα το πρωί, ημέρα Σάββατο και ώρα 8:07 πμ έλαβα ένα sms στο προσωπικό μου κινητό , το οποίο μου είχε αποσταλεί από χθές το βράδυ 23:24 με το εξής περιεχόμενο: «Αύριο συνάντηση για Πειρεώς 12:30 το μεσημέρι».
Τέλος!
Χωρίς άλλη προγενέστερη ενημέρωση από οιονδήποτε θεώρησα πως πρόκειται για λάθος αποστολή ή πιθανόν αστείο! Στην διάρκεια της ημέρας και σε συνέχεια τηλεφωνημάτων φίλων έγινε αντιληπτό ότι η πρόσκληση ήταν ισχυρή! Αναζητούμε την απάντηση του αν αυτό αποτελεί μεθόδευση ή αστειότητα …..
Το φαινόμενο του covid-19 δεν αποτελεί την αιτία του κλεισίματος διαφόρων καταστημάτων τραπεζών. Ειδικότερα το θέμα για την τράπεζα Πειραιώς και το κατάστημά της στο Δερβένι, απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο και τους συνδημότες μας στην Ευρωστίνη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις των ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων (τραπεζών) που βασίζονται σε άλλα χαρακτηριστικά και τεκμαίρονται με πλήθος άλλων επιχειρημάτων από τα δικά μας. Επίσης δεν μπορεί να υιοθετηθούν ως μέτρα αντιμετώπισης οι Δημαρχιακοί εκβιασμοί «προτίμησης» . Απορούμε με την εμμονή της δημοτικής αρχής να δημιουργεί εντυπώσεις… Το ίδιο έργο είδαμε και με την Eurobank στο Ξυλόκαστρο!
Η δημοτική αρχή δεν επιτρέπεται να παίζει το ρόλο του «παρατηρησιολόγου». Παροδικά να διαπιστώνει και επικοινωνιακά να αυτοπροβάλλεται για το «τίποτα». Δεν μπορεί οι θεσμικοί διάλογοι του Δημοτικού Συμβουλίου να υποκαθίστανται από τοποθετήσεις σε προσωπικές σελίδες του fb. Δεν μπορεί η αποστολή ενός sms στο κινητό και οι μεταγενέστεροι διάλογοι στο fb να είναι μέρος θεσμικής διαδικασίας.
Η πανδημία δημιούργησε νέες ταχύτητες στη χρήση της τεχνολογίας και θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά της. Είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και να μηδενίσει τις προκύπτουσες επιπτώσεις βοηθώντας τους δημότες μας, με ανάλογες δράσεις και μέτρα.
Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής οφείλετε να αποφασίσετε το τι θέλετε!!!
Θέλετε γόνιμο διάλογο, εποικοδομητική κριτική και σύνεση? Ο τρόπος που χειρίζεστε τα λίγα θέματα του δήμου άλλο καταδεικνύει. Ο νέος νόμος σας έδωσε την οριακή και απαιτούμενη πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, αλλά τα «κοινά» απαιτούν ένα νέο μοντέλο άσκησης της δημοτικής εξουσίας, με συλλογικότητα, διαφάνεια, δημόσιο απολογισμό και διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου εκ μέρους του πολίτη. Αυτές ήταν και είναι οι αρχές και οι θέσεις μας!
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θέλοντας να μείνουμε συνεπείς με τις θέσεις και τις αρχές μας, η «Σύμπραξη Δημοτών Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης» θα απουσιάζει από τις πρόχειρες αυτές συναντήσεις.
Η Σύμπραξη Δημοτών δεν θα αποτελέσει τη Δημαρχιακή ορντινάτσα.

Ο Επικεφαλής της Σύμπραξης Δημοτών
          Φάνης Μπρακούλιας”

Δελτίο τύπου «Σύμπραξης Δημοτών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (29/6/2020) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου μας, η «Σύμπραξη Δημοτών» τοποθετήθηκε, ανέπτυξε και προέβαλε μεταξύ των άλλων τα εξής θέματα :

Σε σχέση με το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου-Eurobank παρατηρούμε την καλλιέργεια ενός κλίματος διαχωρισμού των δυο δημοτικών ενοτήτων στην κατεύθυνση «τοπικισμού» και όχι σε μια ενιαία δημοτική βάση και νοοτροπία, από πλευράς αυτοδιοικητικών παραγόντων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας ως προς αυτό και το επισημάναμε αναλόγως.

Σε σχέση με την πολιτιστική πολιτική παρατηρούμε (και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου) αποσπασματικές επιλογές σε θέματα πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά κυρίως αναδεικνύεται μια δημοτική ασάφεια σε γενικότερα θέματα πολιτισμού.  Για το λόγο αυτό καταθέσαμε μια σειρά ερωτημάτων στα οποία δυστυχώς δεν λάβαμε τις αναγκαίες απαντήσεις, τις οποίες όμως θα αναμένουμε σε μεταγενέστερο χρόνο προκειμένου να εισαχθεί το θέμα της πολιτιστικής πολιτικής στο Δημοτικό  Συμβούλιο.

Πιστεύουμε ότι ένας βασικός ρόλος του δήμου είναι να δημιουργεί υποδομές για την παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος. Θα πρέπει να μας απαντηθεί ποιες υποδομές μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί και ποιές έχουν βελτιωθεί ή και ενισχυθεί; Θα πρέπει να μας εξηγηθούν ποίοι πολιτιστικοί σκοποί επιδιώκονται, τα προγράμματα που υλοποιούνται, οι μέθοδοι καθώς και τα μέτρα που επιλέγονται για την υλοποίηση των σκοπών αυτών.

Θεωρούμε ότι ο πιο διαδεδομένος χώρος παρέμβασης μιας δημοτικής αρχής είναι αυτός που αφορά έργα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, τα οποία αποτελούν και την πολιτιστική κληρονομιά. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε τι παρεμβάσεις έχουν γίνει αλλά και τι μέτρα έχουν ληφθεί σε σχέση με τα προαναφερόμενα. Η δημοτική αρχή ελέγχεται σε θέματα δεοντολογίας ως προς τη στάση της σε σχέση με τη διαχείριση αιτημάτων δημοτών ή συλλογικών φορέων.

 Σε σχέση με την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου για το στοίχημα της ερχόμενης τριετίας, επισημαίνουμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί οραματική δημοτική στόχευση ο φωτισμός, οι λακκούβες και τα απορρίμματα στο επίπεδο της συλλογής. Αυτά αφορούν τη διαχείριση ενός «τριάθλου» καθημερινότητας. Δεν μπορεί ο πήχης της ανάπτυξης και της προοπτικής να μετατοπίζεται στο επίπεδο του «αυτονόητου».  

Άμεση μελλοντική επιδίωξή μας θα είναι στο να συμβάλλουμε στην υπέρβαση του προτεινόμενου «τριάθλου» της αυτονόητης καθημερινότητας.

Ανακοίνωση της «Σύμπραξης Δημοτών»

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα «κοινά» στη σημερινή εποχή απαιτούν νέο μοντέλο άσκησης της δημοτικής εξουσίας, με συλλογικότητα, διαφάνεια, δημόσιο απολογισμό και ενδυνάμωση των διαδικασιών συμμετοχής και ελέγχου. Δεν έχουμε ανάγκη από κομπασμούς αλλά από σύνεση και συναίνεση με γόνιμους και εποικοδομητικούς θεσμικούς διαλόγους, οι οποίοι δεν θα υποκαθίστανται από προσωπικές ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα Μ.Μ.Ε..

Για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή, επιλέγει τη μονοπωλιακή διαχείριση στην διακυβέρνηση του Δήμου μας. Μια πρόσκληση μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αυτή την φορά, μας ρωτούσε αν θα συγκαλείτο έκτακτο Δ.Σ. για την ψήφιση έργου ανάπλασης πεζοδρομίων «προαποφασισμένου» σημείου της πόλης του Ξυλοκάστρου.

Ερωτούμε: Άλλα σημεία του Δήμου μας, π.χ. στο Δερβένι, σε άλλο σημείο του Ξυλοκάστρου ή και σε άλλη κοινότητα δεν χρήζουν ανάλογων εργασιών επισκευής και ανακατασκευής; Στην ρητορική αυτή ερώτηση, η απάντηση δίνεται μονομερώς από την Δημοτική αρχή, που αποφασίζει μόνη, χωρίς καμία ενημέρωση, διαβούλευση, πρόταση και σύνθεση!

Επιτέλους πρέπει να δοθεί και ουσιαστική απάντηση στο ποιος είναι ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην υλοποίηση των διαφόρων έργων. Αναζητείται ο γόνιμος διάλογος και η εποικοδομητική κριτική.

Η Δημοτική Αρχή, εξαιτίας του νέου νόμου, εκμεταλλεύεται υπεροπτικά την οριακή πλειοψηφία στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, παραβλέποντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό οδηγεί σε διαστρέβλωση της δημοκρατικής λειτουργίας εξοβελίζοντας την ουσία του κανόνα της «πλειοψηφίας» δημιουργώντας ταυτοχρόνως σημαντικό έλλειμμα Δημοκρατίας αφού ο πλουραλισμός ως βασική προϋπόθεση στη λειτουργία της Δημοκρατίας απουσιάζει!

Δεν λέμε όχι στο έργο! Θα πρέπει όμως ένα έργο να εκτελείται για τους πολλούς, με προτάσεις και ευθύνη των εκπροσώπων των δημοτών στο Δ.Σ., τις δημοτικές παρατάξεις. Για μια ακόμη φορά η Δημοτική αρχή μας καθιστά απόντες! Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητα αλαζονική συμπεριφορά!

Η «Σύμπραξη δημοτών Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης» ψήφισε «παρών» στο μοναδικό θέμα του αποψινού έκτακτου Δ.Σ., θέλοντας να καταδείξει ότι η επιτυχημένη πορεία του Δήμου, αποτελεί και δική μας μέριμνα. Πρόθεση μας, με τη στάση μας και τη συμμετοχή μας, είναι να αναδείξουμε το ήθος, την αποτελεσματικότητα και τις αξίες που εκφράζουν τη δημοκρατία, την αξιοκρατία, την ισότητα και την διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.

Ξυλόκαστρο 24/06/2020

«Σύμπραξη Δημοτών Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης»

Φάνης Μπρακούλιας

Σπύρος Μετεβελής

Αποστόλης Μενούνος

Βασίλης Λυμπερόπουλος

Αποστόλης Αγγελίδης

Ενημέρωση ανθρώπινης αλληλεγγύης

Αν ξέρετε ανθρώπους που πεινάνε, έχουν οικονομικό πρόβλημα ή βλέπετε απόρους όταν βγαίνετε για δουλειά, ενημερώστε τους πως κάθε μέρα μπορούν να τρώνε στον Κεραμεικό, Μ. Αλεξάνδρου 122, απ’ την κοινωνική κουζίνα 

                                                      “Ο Άλλος Άνθρωπος”.
Παίρνουν το φαγητό απλά απ’ έξω απ’ τον χώρο σε πακέτο, τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή του.

______________________________________________________

Επίσης, όποια/ος επιθυμεί να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, μπορεί να κάνει παραγγελία σε σουπερμάρκετ μέσω ίντερνετ με παράδοση στον χώρο :“Ο Άλλος Άνθρωπος” –  Μ. Αλεξάνδρου 122, Κεραμεικός –Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6940882355.

Οι ανάγκες είναι: Ζυμαρικά, Όσπρια, Ρύζι, Πελτέδες, Πουμαρό, Ελαιόλαδο, Λαχανικά, Μπαχαρικά, Φρούτα, Γάλατα, Καφέδες, Ζάχαρη, Χαρτοπετσέτες, Ρολό κουζίνας, Χλωρίνη, Οινόπνευμα, Γάντια και μπολάκια συσκευασίας με καπάκι

Επιδιώκοντας ισοτιμία και λογοδοσία

του Ευσταθίου Π. Σεμιτέλου

Η λογοδοσία των κατεχόντων αυτοδιοικητικές θέσεις αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του πυρήνα λειτουργίας ενός κοινοτικού διαμερίσματος. Εάν υποστηρίζουμε ότι ενδιαφερόμαστε για την αύξηση της συμμετοχής των δημοτών στην διαμόρφωση αξιών, προτάσεων και ιδεών δηλαδή στη δημιουργία πολιτισμού τότε η εφαρμογή των αρχών της «Διαφάνειας» και της «Δημοσιότητας» αποτελούν καταλυτικά «μέσα» και «τρόπους» προς αυτήν την κατεύθυνση. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη δημοτική ενότητα της Ευρωστίνης και πώς και γιατί αυτή «αυτοϋποβαθμίζεται» σε σχέση με την δημοτική ενότητα του Ξυλοκάστρου; Τι σημαίνει υιοθέτηση μιας δημοκρατικής δεοντολογίας;

Είναι γνωστό ότι με το άρθρο 47 του ν.4647/2019 (ΦΕΚ 104Α΄/16-12-2019) δόθηκε η δυνατότητα ορισμού άμισθου αντιδημάρχου με σκοπό, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Έτσι την 9η Ιανουαρίου 2020 ορίστηκε άμισθος αντιδήμαρχος με 9 κατά τόπο αρμοδιότητες.

Ερώτηση: Γνωρίζει κανείς δημότης τι, πώς, εάν, που και πότε ασκούνται αυτές οι αρμοδιότητες; Ποια είναι η λογοδοσία του εν λόγω αντιδημάρχου στο Δημότη και πώς και που αυτή πραγματοποιείται; Πάντως μέσω του δημοτικού συμβουλίου δεν πραγματοποείται γιατί μέχρι στιγμής υπάρχει αφωνία!

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τέτοιου είδους θέσεις δεν ωφελούν γιατί το μόνο που παράγουν είναι τα κόστη μιας αναπτυσσόμενης γραφειοκρατίας αλλά και υποκρύπτουν την καλλιέργεια προσωπικών αδιαφανών σχέσεων δημοτικής αρχής και δημοτών, στην κατεύθυνση ενός ρουσφετεμπορίου. Θα πρέπει να καταργηθούν, γενικότερα, το συντομότερο δυνατόν κτίρια και γραφεία με τίτλο: «Ρουσφετεμπορείον». 

Στη σημερινή εποχή το ισχυρότερο μέσο για την εφαρμογή των αρχών «Διαφάνειας» και «Δημοσιότητας» είναι το διαδίκτυο. Παρατηρώντας κανείς την ιστοσελίδα του δήμου θα παρατηρήσει την πλήρη απουσία του συμβουλίου της δημ. κοινότητας Δερβενίου! Η κεντρική κοινότητα δηλαδή της Ευρωστίνης (ούτε λόγος βέβαια για τις λοιπές κοινότητες) είναι σε αφάνεια σε αντίθεση με το συμβούλιο της κοινότητας Ξυλοκάστρου όπου μπορεί ο δημότης να βλέπει : Μέλη – Συνεδριάσεις – Αποφάσεις. Αυτό θα πρέπει άμεσα να αλλάξει. Πώς να ισοτιμηθεί κανείς όταν κατ΄αρχήν αυτοϋποτιμάται;

Η τάση να πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας είναι σωστές επειδή τις πιστεύουμε εμείς, η ευκολία του να δίνουμε απλοϊκές εξηγήσεις, η επιλεκτική μνήμη, οι συγκρούσεις του «εγώ» με τα εξωτερικά ερεθίσματα που πυροδοτούν συμπεριφορές που εκδηλώνονται είτε με εκρήξεις θυμού και επιθετικότητας είτε με αποστροφή από την πραγματικότητα αποτελούν ενδείξεις και χαρακτηριστικά παιδικών εγωκεντρισμών ενηλίκων. Η κατοχή των «κοινών» δεν μπορεί να αποτελεί σπαχηλίκι κανενός. Η επιδίωξη κατασκευής «ταυτότητας νέου» και η εξ΄ αυτού απαίτηση για την αποφυγή οιασδήποτε κριτικής δεν βοηθούν στην βελτίωση των πραγμάτων, αντιθέτως, ενδέχεται και να υπονομεύουν τη δημοκρατική δεοντολογία.

Δεν πρέπει να αφεθούμε σε δημοτική ακινησία. Δεν μπορεί σ΄ έναν από τους βασικούς ρόλους του δήμου που είναι το να δημιουργεί υποδομές για την παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος αλλά και να διασφαλίζει την ισόρροπη χωροταξική κατανομή του στο πλαίσιο του δήμου, να μένουμε άπραγοι και δειλοί. Δεν μπορεί για το κτίριο του Ειρηνοδικείου να μην έχει ξεκινήσει κάτι εδώ και ένα χρόνο! Η ύπαρξη ενός πολιτιστικού πολυχώρου είναι εμφανής και αναγκαία εφόσον βέβαια ενδιαφερόμαστε για την ισόρροπη διάχυση υποδομών πολιτισμού. Πρέπει επιτέλους να πιεστεί η δημοτική αρχή για αυτό.

Να διευρύνουμε λοιπόν και να πυκνώσουμε τις διαδικασίες λογοδοσίας εντείνοντας εφαρμογές διαφάνειας και δημοσιότητας προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα αλλά και τη δημοκρατική ποιότητα της δημοτικής λειτουργίας.

Ανάδειξη ιστορικής γέφυρας στα Σαρανταπηχιώτικα

Αγαπητοί φίλοι -/ες,

την 21η Απριλίου 2019 ξεκίνησε το γκρέμισμα-αποσυναρμολόγηση της γέφυρας τύπου «Μπέλεϋ» στο δημοτικό διαμέρισμα Σαρανταπηχιωτίκων του Δήμου μας. Έκτοτε από πλευράς Δημοτικών αρχών, παρά τις σχετικές οχλήσεις, δεν υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον αλλά και μέχρι σήμερα έχει επιδειχθεί πλήρης αφωνία. Τελευταία ήρθε στο φως της δημοσιότητας και σχετική πρόταση του οικείου πολιτιστικού συλλόγου για την αξιοποίησή της. Θα είμαστε αρωγοί αυτής της προσπάθειας.

Η «Σύμπραξη Δημοτών» υποστηρίζει ότι η «τέχνη» είναι μια ανοικτή έννοια. Υπ΄ αυτό το πρίσμα το κάθε «έργο» αναφέρεται σε κάτι και επομένως έχει μια αναφορικότητα άρα και κάποιο νόημα. Στην περίπτωσή μας το περιεχόμενο του νοήματος είναι η ιστορικότητα και η αρχιτεκτονική μηχανική. Ως θεατές, οι δημότες και οι επισκέπτες, καλούνται να ερμηνεύσουν τις ενσωματωμένες ιδιότητες και να τις νοηματοδοτήσουν.

Αυτό που θα πρέπει να αποδεχθούμε και κυρίως αυτό που αποκαλύπτεται σε σχέση με τη γέφυρα, είναι ότι αποτελεί μια φόρμα απαλλαγμένη από τη λειτουργική της χρήση με εμφανή συνεισφορά στην αισθητική. Ελπίζουμε πως αυτό είναι τουλάχιστον κατανοητό. Ας την αποδεχθούμε λοιπόν ως ένα αντικείμενο που η χρήση του ναι μεν τελείωσε αλλά εξυπηρετεί τις μη χρηστικές ανάγκες των ανθρώπων όπως την ελεύθερη έκφραση ή την ύπαρξη «τέχνης». Αυτές οι ανάγκες αναφέρονται στη διάσωση της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας και αυτό σημαίνει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν, το ανθρώπινο υποκείμενο αλλοτριώνεται, γίνεται κάτι αλλότριο-ξένο προς τον ίδιο τον εαυτό του και την ανθρώπινη φύση του. Αντίθετα, η ικανοποίηση αυτών των μη χρηστικών αναγκών σώζει την ετερότητα του υποκειμένου και επομένως την υποκειμενική του ταυτότητα. Αυτή η ετερότητα της κάθε υποκειμενικής ταυτότητας είναι το γεγονός που κάνει να ξεχωρίζει την ανθρώπινη από κάθε άλλη ύπαρξη.

Προφανώς λοιπόν, η διατήρηση των υλικών «τέχνης» ή έργων ή χωροταξικών «σημείων» που σχετίζονται με την ιστορικότητα της μνήμης και νοηματοδοτούν την «εικόνα», υπηρετεί αποκλειστικά την ανάγκη διάσωσης και καλλιέργειας της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας.

Αλλού φωτίζουν και αναβαθμίζουν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και αναδεικνύουν τα σημεία μνήμης αλλά σ΄ αυτόν εδώ το Δήμο φαίνεται να υστερούμε. Για να μην βρεθούμε αδιάφοροι στην Ιστορία, ανεπαρκείς στην πρόληψη και ανίκανοι στην πρόβλεψη θα φέρουμε το θέμα προς συζήτηση, προκειμένου όχι μόνο να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την εναπομείνασα γέφυρα αλλά και να την αναδείξουμε φωτίζοντάς την.

Ελπίζουμε να βρούμε ευήκοα ώτα. 

Ιστορικά στοιχεία: Η γέφυρα τύπου Μπέλεϋ είναι ένα είδος μεταφερόμενης, προκατασκευασμένης γέφυρας. Αναπτύχθηκε στη Βρετανία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο για στρατιωτικούς σκοπούς και γνώρισε εκτεταμένη χρήση από το Σώμα Μηχανικού τόσο του Βρετανικού όσο και του Αμερικάνικου στρατού. Επινοήθηκε από τον Ντόναλντ Μπέλεϋ, πολιτικό μηχανικό και υπάλληλο του Υπουργείου Πολέμου της Βρετανίας, ο οποίος είχε σαν χόμπι την κατασκευή μοντέλων γεφυρών.

Ο Στρατάρχης Μοντγκόμερυ, Διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε δηλώσει πως «Χωρίς τη γέφυρα Μπέϊλι, δεν θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο».